OLUKLU MUKAVVANIN DALGA TÜRLERİ NELERDİR?
Öncelikle bu görsel desteğinin yardımı ile oluklu mukavvanın kısaca “iki düz kağıt ile bir dalgalı kağıdın birleştirilmesi” diye biliriz. Ya da “bir ya da birden fazla ondüle kağıdının iç ve dış katman kağıtlarının desteği ile tutkal sürülüp yapıştırılması sonucu ortaya çıkan ürün” demekte mümkün.
Bu yazıda oluklu mukavvanın üretim evrelerini yazmak ya da yapışkanının genellikle mısır nişastasından olması gibi gereksiz detaylar vermek yerine, sadece oluklu mukavvanın kaliteleri ve dalga türleri konusunda bilgi vermek istedik. Diğer türlü geniş çaplı bir tezi dolduracak kadar bilgi aktarmak mümkün.
Ondüle, dalgalı bir kağıdın düz bir kağıt ile birleşip oluşturduğu oluklu mukavva türünün adıdır. Dalgalı olan kağıt yalnızca tek bir düz kağıt ile birleşmektedir. Diğer dalgalı kısım ise boşta durur. Zaten diğer tarafında kapatılması durumunda bildiğimiz oluklu mukavva olmaktadır. Bir çok sektörde ondüle sıklıkla kullanılmaktadır. Sağlamlığına göre ince ve mikro ondüle seçenekleri olup B ve E Flute marka türleri de mevcuttur. Diğer türler arasında TS, KS ve BS gibi örnekleri de sayabiliriz. Ayrıca ondülenin tarafımızdan farklı ölçülerde satışı da yapılmaktadır. Ondüle satışı için hemen iletişime geçebilirsiniz.
Dalga yükseliği 4 ile 4,8 mm arasında değişen A dalga mukavvaların yüzeyi, ezilmeye dayanıklı değildir. Oluk sayısı diğer türlere göre düşük, dalga boyları da yüksek olduğu için düzgün bir baskı zemini vermezler. Aslında başlangıçta ülkemizde çok yaygın bir şekilde kullanılan A dalga mukavvalar zamanda yerini kağıt kullanımı açısından daha ekonomik ve baskı açısından da daha sağlıklı olan C dalga oluklu mukavvalara bırakmışlardır.
A dalgalar, eğer kendisi taşıyıcı değilse, şu sıralar daha çok ürün aralarına destek ve darbelere karşı emici bir özellik katsın diye bölme ya da takviye yapmak için kullanılmaktadır.
Öncelikle B dalga için rahatlıkla en çok kullanılan mukavva türü diyebiliriz.
Diğer dalga türlerine karşı basınca dayanıklı ve baskıya uygun yüzeyi ile pizza, pide, lahmacun vb. gıda sektöründe çok sık kullanılır. Duvar kalınlığının az olması nedeniyle düşeydeki yükleri taşımadaki dayanıksızlığına karsın, dalgalarının daha sık olması nedeniyle yüzey ezilmeye oldukça dayanıklıdır. Ayrıca gene dalgalarının sık olmasının verdiği avantaj ile baskıda oldukça başarılı çıkar. Dalga yüksekliği ortalama 2,3 ile 3 mm arasında olup, bir metrekaredeki oluk sayısı da 150 – 185 arasında değişkenlik gösterir.
C dalga oluklu mukavvaları da şu sıralar oldukça revaçtadır. En büyük nedenlerinde biri B dalgaya göre sağlam bir yapıya sahiptir. Aslında C dalga için A ve B dalgaların iyi olan özellikleri ortak bir noktada buluşması da diyebiliriz. Yaş sebze ve meyve koli ve kutusu dahil gıda ve yedek parça gibi bir çok sektörde bu oluklu mukavva türü rahatlıkla kullanılmaktadır. Baskıda da B dalga kadar güzel sonuç verir. Ortalama 3,2 ile 4 mm arasında olan dalga yükseliği ve metrekarede 120 – 147 arası oluk sayısı ile son dönemin gözdesidir.
Kendi başına taşıma ambalajı olarak kullanılamasa da başka dalgalar ile birleştirildiğinde son derece başarılı ambalaj için oluklu mukavvalar oluşturmak mümkündür. Metrekaredeki oluk sayısı diğer tüm oluklu mukavva türlerinden fazla olmasından ötürü üst düzey bir yüzey kalitesinde olan E dalgalar, diğer dalga türlerine göre baskı konusunda en iyi sonucu verirler. Bir diğer özelliği ise, ince olmasının avantajı ile ofset baskılı kartonlara sıvanarak taşıma ambalajı olarak da kullanılabilmesidir.
Tek başına kullanılması durumunda A, B, C ve E dalgaların yanı sıra F dalga ve N türü dalgalarda mevcuttur. F ve N’nin kalınlığı daha düşük olduğundan sıvama için uygun ama maaliyet olarak diğelerine göre farklar oluşturmaktadır. Kartona da çok benzemektedir. Son olarak K dalga vardır ki çok sık kullanılmamaktadır. Kalınlığı 7 mm’e ulaşmaktadır.
Şu aşamada bilinen oluklu mukavva dalgalarını tanımış olduk. Güzel olan nokta, bu dalgaların birlikte sıvanıp lamine olabilmeleri… Yani B dalga ile C dalga birleşip B+C (Çift) dalga olabilir. E dalga ile B dalga birleşip E+B (Çift) dalga olabilmekte. Dilerseniz triplex bir dalga bile oluşturmak mümkün. İhtiyaçlarınıza göre bir çok çeşit oluklu mukavva üretimi yapılabilir.
Örnekte de görebileceğiniz gibi B+C (Çift) dalga birleşerek böyle bir görüntü oluşturmaktadır. Bu birleşimi “Dopel Oluklu Mukavva”da denmektedir. Dopel oluklu mukavva birleşimi hatırı sayılır bir dayanıklılıkta olup daha çok büyük ürünlerin paketlenmesinde kullanılır. Bunlar için en güzel örnekler beyaz eşyalardır… Buzdolabı, Çamaşır ve Bulaşık Makinesi, Televizyon, Fırın vb. bir çok üründe Dopel oluklu mukavva kullanılmaktadır.
Bu örnek, üçlü (triplex) olarak E + B + B dalgaların birleşiminden ortaya çıkmıştır. Örneğin dış tarafı gördüğünüz üzere en sağlam dalgalardan olan E dalga ile kaplanmış. Özellikle önemli ihracat ürünlerinde, taşımacılık esnasında oluşabilecek darbelerden korumak için E dalga kullanımı önemlidir. Diğer iki dalga da en çok kullandığımız dalgalardan olan B dalgalar. Bu şekilde güçlü bir ihracat kolisi ortaya çıkmış oluyor.